EU-kommissionen

 

                                                                                        

           (751 ledamöter från 28 länder)

EU-kommissionen består av 30 kommissionären, en från varje land i europeiska unionen. Kommissionen har cirka 26000 anställda och är EU:s största institution. Kommissionen ligger i Bryssel och Luxemburg. Vart femte år väljer man nya kommissionärer.

Den Svenska kommissionären är Cecilia Malmström, hon ansvarar för inrikesfrågor.

EU-kommission ska förvalta EU:s budget, företräda EU i internationella sammanhang och förhandla fram avtal mellan EU och andra länder. Föreslå nya lagar, kommissionens förslag följer subsidiaritetsprincipen, d.v.s. beslut tas så nära medborgarna som möjligt. EU-parlamentet och ministerrådet beslutar tillsammans om lagarna.

EU-kommission bevakar att medlemsländerna följer de regler EU har, om medlemsländerna inte följer reglerna kan kommissionen utdöma böter eller anmälan till EU-domstolen.[1]

 

Kommissionen fattar gemensamt beslut, kommer de inte överens då gör de en omröstning. Beslut fattas med majoritet, sedan ska ledamöterna följa detta beslut. Kommissionens möten är inte offentliga. 

Europeiska kommissions ordförande är José Manuel Barroso, han sitter i Bryssel, han är portugis, han leder och driver arbetet framåt inom EU-kommissionen. Ordföranden har möten minst en gång i veckan, oftast på onsdag. Mötena och överläggningarna är inte offentliga.[2]

 

 

Fördelar:

Varje medlemsland har en ledamot i kommission som ansvar för någon fråga och de arbetar för hela EU:s bästa. De ser till att medlemsländerna följer reglerna.

 

Nackdelar:

EU-kommission ligger i Bryssel och Luxemburg, det är långt ifrån varje medlemsland. EU-kommissionens möten är inte offentliga. Medborgare i andra medlemsländer har svårt att veta vad kommission sysslar med, även om de säger att kommissions förslag följer den s k  subsidiaritetsprincipen så vet man inte om de verkligen gör det.

 

Påverka:

Enligt ickelagstiftningsakter [3]har EU-kommission rätt att ändra eller kompletterar vissa delar i en EU-lag och på så viss påverka EU:s medlemsländernas politiker och till och med medborgares liv.



[1] 1https://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/EUs-institutioner/EU-kommissionen/

[2] 2  Arena 123 samhällskunskap för gymnasiet Lars-Olof Karlsson sid 118 till sid 119

[3]  https://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/EUs-institutioner/EU-kommissionen/

Bild: https://www.eu-upplysningen.se/eu-valet/